Nuförtiden är det fritt fram för tyckande i flera sammanhang. Det är lätt att tycka och kommentera, recensera och på olika sätt göra sin röst hörd. Det finns kommentarsfält på sociala medier och under tidningsartiklar. Men vill vi verkligen veta vad alla tycker hela tiden? Och vill vi tycka något? För på det hela taget blir det väldigt mycket tyckande.

Tyckande

Visst är det viktigt att ta ställning i olika frågor i samhället, men ju mer nyheter som produceras desto svårare verkar det bli att bilda sig en egen uppfattning. Det har till exempel blivit vanligare att nyhetstidningar lyfter fram krönikor istället för artiklar. Men en krönika är ingen nyhet. Den är ett sätt för någon att kommentera och recensera verkligheten utifrån sina egna åsikter och värderingar. Den blir inte mera objektiv för att det är en journalist som skriver den. Den går ut på tyckande och uppmuntrar dig att tycka likadant som krönikören själv.

Men vill vi verkligen veta vad andra vill att vi ska tycka? Och vill vi tycka något hela tiden?

Drama

Vi människor gillar drama. Det är lite spännande att veta vad andra gör och inte gör och vad som händer i världen. Men när vi har allt det där i vår telefon så är det lätt att överdosera. Och för mycket drama gör istället att vi blir avtrubbade. Vilket i sin tur leder till att det krävs mer och mer skruvade nyheter och artiklar för att vi ska reagera. Att ständigt få sina känslor triggade kan också bli lite beroendeframkallande. Även om vi inte direkt gillar det kan det vara svårt att låta bli att då och då kolla om det finns något nytt att läsa om.

Kanske längtar vi mest bara efter att känna något, men vet inte riktigt vad?

Tankar och känslor på samma frekvens

Om du känner dig lite tom inombords och blir sänkt av att skrolla igenom olika nyhetsflöden kan det vara klokt att byta strategi. Det är inte så harmlöst som det kan verka. För när du blir sänkt är det lätt hänt att du fastnar i det stämningsläget. Och olika negativa tankar och känslor ”bor” på samma frekvens, vilket kan göra att du glider in på andra tankar och känslor som ligger nära.

Vara neutral

Det är alltid enklare att undvika eller hejda den första negativa tanken/reaktionen än att vända tankarna och känslorna när de har fått upp farten.

Vad händer med dina tankar och känslor om ingen annan talar om för dig vad du ska tycka? Eller om du avstår från att ha en åsikt? Om du låter dig själv vara i fred så pass länge att du kan upptäcka vilka tankar och känslor som kommer inifrån dig själv, istället för att proppa in mera saker utifrån?

Det finns flera sätt att ta reda på det. Det går till exempel att prova att stänga av notiser i mobilen och se om det går att låta den ligga orörd en hel dag. Ett första steg kan vara att lämna telefonen hemma och gå ut och sitta en stund i närheten av ett träd. Träd struntar fullständigt i vad du och andra tycker om den senaste nyheten. Det är ganska skönt.

Inlägget Tyckande dök först upp på Coaching by Eva.

Kategorier: Uncategorized

Innehållet är kopieringsskyddat.